tiistai 2. helmikuuta 2016

Ikea valaistuminen


Suunnittelimme ja toteutimme viimevuoden lopulla Ikeaan valoinstallaation Ikean valaistuminen - kampanjan yhteyteen. Mukana kampanjissa olivat kaikki suomen Ikeat ja Ikea-noutopisteet, joilla oli kaikilla omat koulut yhteistyötahoinaan toteuttamassa installaatiota. Saimme tietyn budjetin ja käyttöön Ikean tuotteet, joiden pohjalta suunnittelimme installaation. Mukana projektissa meitä oli reilu kymmenen opiskelijaa, valtaosa sisustusalan opiskelijoita, muutama sisustuspuusepääopiskelija sekä kaksi media-alan opiskelijaa. Toimme aluksi kaikki omat ideamme yhden pöydän ääreen, joista kokonaissuunnitelma sitten lähti kasaantumaan. Itselläni tuossa kohtaa oli ajatuksena yksinkertaiset muodot, valokeilat ja jokin pimeä paikka jonne valon efektejä voi mennä katsomaan.

Tästä lähti kehkeytymään tunneli-ajatus, pimeä paikka jonka läpi kulkea ja kokea installaatio ikäänkuin olemalla osana siinä. Lopulta päädyttiin iglun kaltaiseen muodostelmaan. Puuseppäopiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat installaation kehikon. Meidän luokka - sisustusalan opiskelijat, teimme muut hommat. Verhoilimme installaation osat, kiinnitmme valaisimet runkoon ynnä muuta, ynnä muuta. Media-alan opiskelijat kuvasivat luontoaiheisen diashown, joka heijastettiin installaation etupuolelle.


No miten meni, noin niinkun omasta mielestä?

Projektissa ei ollut varsinaista työnjakoa, kaikki tekivät kaikkea. Yhteyden pito olisi voinut toimia paremmin sillä olimme yhteydessä useaan henkilöön Ikealta ja saimme sekalaista informaatiota - sen lisäksi myös meidän puolelta oli useampi, ellei jopa kaikki opiskelijat yhteydessä Ikean puolelle. Ilmeisesti tämä oli tarkoituksenmukaista, että kaikki pääsevät harjoittelemaan yhteydenpitoa, mutta omasta mielestäni se sekoitti pakkaa aika huolella, ja työnjako olisi muutenkin voinut olla selkeämpi.

Rakensimme koko installaation Ikeassa, sillä juuri mitään ei voitu tehdä valmiiksi koululla. Rakennusvaihe sujui mielestäni ihan hyvin, varsinaista työnjakoa ei tässäkään ollut vaan hommat vaihtuivat lennosta. Paremmalla työnjaolla ja suunnitelmallisuudella oltaisiin voitu välttää satunnaisia peukaloiden pyörittelyjä. Meille ilmoitettiin että työalue verhoillaan kuten Ikean rakennusalueet aina, näin ei kuitenkaan tehty. Toivottavasti asiakkaille ei aiheutunut suurta häiriötä meidän puuhasteluista, ainakin oli ilmeisen mielenkiintoista katseltavaa!

Viimeisinä päivinä hommaa oli vieläkin ihan hirveästi jäljellä ja moni opiskelija jäi tekemään hommia iltamyöhälle asti. Meidän lapsoset päätti juuri silloin sairastua oksennustautiin, joten itse en päässyt ihan loppurutistuksiin mukaan - joten iso kiitos ahertajille, jotka olivat talkoissa mukana loppuun asti!

Ikea vaikutti erittäin mukavalta työympäristöltä ja hyvältä työnantajalta. Henkilökunnan(kin) puolella oli aina positiivinen atmosfääri ja voisin hyvin kuvitella työskenteleväni siellä. Installaatio julkaistiin 27.11. jolloin paikalla oli mediaa. Meidän puolestamme projektista kertoi Emmi (alhaalla linkki myös Aamulehden haastatteluvideoon), ja mielestäni Emmi veti homman aivan nappiin! Meille oli etukäteen pidetty pieni mediakoulutus viestintätoimisto DRUMin puolesta. Siinä käytiin läpi yleisesti medialle puhumista, esimerkiksi miten saa esille oikeat asiat. Tuosta koulutuksesta jäi ehdottomasti eväitä tulevaisuuteenkin.


Iglow


Iglow tulee sanoista igloo (iglu) ja glow (hehku). Halusimme luoda yhdessä jotakin kaunista ja sulauttamalla ideamme yhteen pienistä palasista, siitä muodostui iglun kaltainen teos. Iglown muoto muistuttaa meitä ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista, jotka vaikuttavat muun muassa jäätiköiden sulamiseen.

Teoksen nimestä muodostuu myös lause ”I glow” (minä hehkun). Astumalla sisään installaatioon pääset osaksi hehkuvaa teosta ja kokemaan valaistumisen elämyksen niin sisältä kuin ulkoakin.

-


Iglow stands for words “igloo” and “glow”. Together we wanted to create something beautiful and by combining our ideas, we made this igloo-like creation. The shape of the Iglow reminds us of the issues of the climate change, which is causing the melting of the sea ice.



The name of the creation also refers to “I glow”. By stepping inside of the installation, you can become a part of the glowing piece of art and feel the experience of enlightenment inside out.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti