sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Project 333: Minimalistinen vaatekaappi ja sen hyödyt

Innostuttuani minimalismista, halusin yksinkertaistaa elämääni monella osa-alueella. Yksi  murheenkryyni oli sekasortoinen kokoelmani vaatteita ja tarpeettoman vaivalloinen vaatehuolto. Vaatteiden raivaaminen ei kuitenkaan onnistunut samalla rutiinilla, kuin muiden tavaroiden, jos halusin saada pysyvän ratkaisun minimalistiseen, toimivaan, mutta samalla myös tyylikkääseen vaatekaappiin. Ratkaisu kinkkiseen ongelmaan löytyi netistä, kun tutustuin Project 333:een.

Project 333:n idea yksinkertaisuudessaan on, että valitaan 33 vaatekappaletta 3 kuukauden ajaksi. Tarkoituksena on luoda niin sanottu capsule wardrobe, eli "kapselivaatekaappi", josta on helppo vetäistä vaatteet päälle, sillä kaikki vaatteet sopivat toisiinsa, istuvat päällesi ja ovat lempivaatteitasi. Minimalistisen pukeutumisen ei tarvitse olla tylsää, ja oman pukeutumisen punaista lankaa kannattaakin miettiä, kun tekee omaa kokoelmaa, jotta lopputulos on toimiva, helppo ja istuu omaan tyyliin. Project 333 voi toimia myös hyvänä mahdollisuutena määritellä oma tyyli uudestaan. Ja mitäkö niille lopuille vaatteille sitten tehdään? Loput vaatteet joko kierrätetään, myydään tai mahdollisesti myöhemmin tarvittavat varastoidaan. Kolmen kuukauden jälkeen haastetta voi jatkaa ottamalla esiin edellisellä kerralla valitsematta jääneet, ja koostaa taas uusi, tulevaan vuodenaikaan sopiva 33:n vaatteen kokoelma. Project 333:n voi aloittaa milloin vain ja se on mahdollista myös Suomen vaihtelevissa olosuhteissa.Alkuperäisten sääntöjen mukaan 33 vaatteeseen luetaan mukaan takit, asusteet, korut, kengät ja kaikki vaatteet, lukuunottamatta urheiluvaatteet, sukat, yö- ja alusvaatteet sekä muut kotilöhöilyvaatteet, joita siis ei lasketa mukaan. Myöskään vihkisormuksia tai muita tunnesidonnaisia koruja, joita pidetään jatkuvasti, ei lasketa. Näitä sääntöjä voidaan siis noudattaa, jos halutaan olla pilkun tarkkoja. Itse olen keksinyt itselleni joitain lisäsääntöjä, jotkut niistä helpottamaan ja jotkut haastamaan itseäni entistä enemmän. Project 333:ssa tarkoitus kun ei ole kärsiä, eikä sinnitellä, vaan tuoda lisäarvoa elämään. Voit siis muovata sääntöjä hyvin juuri sinulle sopivaksi. Jos joku vaate menee rikki tai kuluu käyttökelvottomaksi, sen saa korvata.

Sääntöjä joita olen itselleni lisännyt, on mm.
 • En laske koruja, sillä korut ovat minulla esilla ja toimivat osana sisustusta, mutta olen karsinut koruja vain niihin, joista pidän. (En edes käytä koruja paljon, mutta ne ovat minusta kauniita.)
 • Koska huomasin, että minulla on pulaa hyvistä perusvaatteista, mutten halunnut vahingossakaan käyttää Project 333:sta tekosyynä shoppailuun, tein itseni kanssa diilin, että kun myyn vaatteita, saan käyttää niistä saadun rahan uusiin vaatteisiin, ja vasta sitten, kun olen karsinut vaatemääräni 33:n ja hankkiutunut eroon lopusta, saan käyttää "uutta rahaa" vaatteisiin.
 • En ainakaan toistaiseksi laske ulkovaatteita 33 vaatteeseen, silloin määrä tuntuu olevan itselleni sopiva. Ehkä jossain vaiheessa olen valmis karsimaan vielä vähän, jos jotkut vaatteet nykyisestä kokoelmasta jäävät vähälle käytölle.Rakastan haasteita, siksi Project 333 on minulle omiaan. Vaatekaapistani on lähtenyt reilu 3 jätesäkillistä vaatetta pois. Se on pöyristyttävä määrä. Alkuun lajittelu tuntui vaikealta, koska huomasin, että minulla oli yllättävän vähän hyviä perusvaatteita ja sellaisia vaatteita, joista pidän todella paljon. Sen sijaan kaapista löytyi kasapäin vaatteita, jotka näyttävät kivalta, ja joita haluaisin pitää, mutta jotka eivät jostain syystä istu omaan tyyliin. Ei ihme, etten välttynyt kriiseiltä siinä vaateviidakossa! Kävin vaatteet aika monta kertaa läpi, ennen kuin pääsin tähän pisteeseen, että olen saanut Project 333:n kunnolla alkuun. Palkinto on kuitenkin ollut vaivan väärti.

Parhaiten vaatteiden karsimisessa lopulta toimi sellainen keino, että laitoin vaatteet kahteen kaappiin - toiseen ne, joita käytän varmasti lähes päivittäin ja jotka haluan ehdottomasti sisällyttää 33:n vaatteen kokoelmaan. Toiseen kaappiin ne, joista en ole varma. Tässä vaiheessa monta säkillistä oli jo karsittu pois. Tein itseni kanssa sopimuksen; minulla oli kuukausi aikaa käyttää "ehkä"-kaapissa olevia vaatteita ja ne, joita käytän JA joissa tunnen oloni mukavaksi ja itsevarmaksi, saan siirtää säästettävien vaatteiden kaappiin. En jatkanut tuota kokeilua kuin pari viikkoa, kun jo ehdin huomaamaan, että otin vaatteet aina säästettävien vaatteiden kaapista. Se oli niin paljon helpompaa. Hankkiuduin eroon lähes kaikesta ehkä-kaapissa olevasta, ja myyntirahoilla sain hankittua muutaman hyvän perusvaatteen, ja nyt minulla vaikuttaisi olevan jäljellä melkoisen toimiva capsule wardobe. Asukokonaisuuksien valinta ei ole koskaan ollut näin hauskaa!Ja sitten se tärkein - eli mitä hyötyä tästä on?


 • Vaatteiden valinta on nopeaa ja stressitöntä. Vaatekriisejä ei tule vaatekaapilla, eikä päivän aikana, kun kaikki vaatteet on tarkkaan valikoituja lemppareita
 • Pystyt helpommin määrittelemään oman tyylisi, ja tuntemaan olosi itsevarmaksi
 • Säästyy rahaa turhilta heräteostoksilta, kun jokainen ostos täytyy miettiä tarkkaan, sillä jokainen vaate on merkittävä osa kokonaisuutta. Pystyt myös panostamaan laatuun kun ostat harvemmin ja tarpeeseen.
 • Säästyy aikaa kun ei tarvitse shoppailla ja selailla netissä vaatteita
 • Pystyt keskittämään ajatuksesi ja aikasi johonkin tärkeämpään, kuin ulkonäkökeskeisiin asioihin
 • Teet palveluksen luonnolle ja ihmisille, kun et kuluta "pikamuotia", eli ostele jatkuvasti halpoja vaatteita, jotka ovat hetken muodissa, ja joiden valmistusolosuhteista ei voi olla varma
 • Opit uutta haastamalla itsesi ja kyseenalaistamalla yhteiskunnan kulutusmallin
 • Vaatehuolto on helpompaa, säästät aikaa ja vaivaa
 • Arvomaailmasi muuttuu

No miten on, uskallatko kokeilla? Voin kertoa - et tule katumaan!

2 kommenttia:

 1. Heippa! Mietin ryhtyväni tähän projektiin juuri. :) Jatkoitko samalla linjalla vai onko tullut muutoksia kun tästä postauksesta on melko pitkä aika?

  VastaaPoista
 2. Vieläkin on aika sama linja, tosin en enää laskeskele vaatteita mutta tällä hetkellä se noin 33 vaatetta tuntuu varsin sopivalta ja luontevalta määrältä. :) Tämä 333 haaste sai kyllä tosi kivasti vaatekaapin yksinkertaistamisprojektin käyntiin. :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

  VastaaPoista