sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Olohuoneelle uusi elämä

Minulla on meneillään uusi projekti, johon olen tehnyt jo suunnitelmat ja tänään alkaa toteutus. Kyseessä on 80-luvulla rakennetun omakotitalon 31 neliöisen olohuoneen uudistus. Teen itse suunnitelmat ja toteutuksen. Sain melko vapaat kädet suunnitteluun. Ainoa ehto oli että sohvat, ja sohvapöytä pysyvät. Tietenkin pyrin myös tekemään mahdollisimman taloudellisen ja järkevän suunnitelman. Tässä kuvia lähtötilanteesta:

Suunnittelussa aloin etsimään ideoita, jotka sopisivat 80-luvun henkeen ja sohviin, mutta toisivat ne nykypäivään. Tein värisuunnitelman käyttäen apuna Adobe Coloria, tikkurilan värikarttoja ja kuvia. Suunnitelmassani yhdistetään sohvien muhkeisiin muotoihin ja hallitsevaan väriin vaaleaa, selkeää ja graafisia kuvia rauhoittamaan ja selkeyttämään kokonaisuutta. Tekstiilit ja valaisimet uusitaan, mutta kalustus pysyy melko samana, tosin iso kirjahylly ja muutama sivuhylly poistetaan ja somistetta karsitaan. Lisäksi ehdotuksessani toinen nojatuoli siirretään muualle, joka lisäisi tilaa huomattavasti.

Yllä olevassa kuvassa on suunnitelman esittelyplanssini, jonka keskellä on pohjakuva ja sivussa piirtämäni perspektiivikuva. Ympärille sijoittelin ideakuvia ja ajatuksia herättäviä avainsanoja. Suunnittelin myös, että "ikkunelippa" ja loisteputket poistetaan, ja verhojen ripustukseen hankitaan verhotanko. Tämän suunnitelman toimivuus on vielä epävarmaa, koska lippaa ei teknisistä syistä välttämättä voida poistaa. 

Alkuperäisessä suunnitelmassa ajattelin, että muut seinät sekä katto maalattaisiin sävyllä F497 (Paperi), ja yksi tehosteseinä sävyllä J488 (Silkki.) Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos, ja näillä näkymin seinät maalataan sävyllä Y487 (Piazza), yksi tehosteseinä sävyllä K499 (Graniitti) ja katto joko sävyllä G503 (Kalla), tai paneelimaali valkoisella. En ole varma, voiko sitä maalia sävyttää mitenkään vai onko tietty valkoinen vakiona. 

Mietimme ensin, että katto ruiskumaalattaisiin, mutta selvitettyäni netistä ja konsultoituani maalariystävääni, päädyin siihen että sudilla maalaaminen on parempi vaihtoehto. Lisäksi takka ja koko tiiliseinämä rapataan valkoiseksi, ja maalataan Piazzalla. Mietin, että maalaisinko takkaosion vielä erikseen tummemmalla harmaalla, mutta sitä ehtii katsoa vielä. Yritän lisäksi selvittää, löytyisikö tuohon avotakkaan sopivaa takkasydäntä, jotta se ei nokeentaisi takkaa niin paljon, ja lämpö ei karkaisi. En ole ennen tehnyt moniakaan asioita joita tässä projektissa tulee vastaan, mutta tekemällähän sitä oppii! Toivotaan että menee hyvin! Suunnittelin hieman työjärjestystä ja se näyttäisi nyt tältä.

Työjärjestys:


1. Ylimääräisten tavaroiden raivaaminen pois tieltä.
2. Listojen poistaminen
3. Tavaroiden peittäminen
4. Katon maalipesu
5. Rajaukset, lattian peittäminen ja sen jälkeen ensimmäinen maalikerros kattoon
6. Kuivumisten aikana tapettien poistoa
7. Kun katto on kokonaan maalattu ja tapetit poistettu, seinän tasoitusta tarpeen vaatiessa
8. Seinän rajaus ja maalaaminen
9. Kun kaikki seinät on maalattu, takan rappaus (selvitellään vielä lisää parasta käsittelytapaa.)
10. Uusien listojen leikkaus ja asennus
11. Huonekalujen järjestely
12. Tarvittavien esineiden hankinta ja somistus

Nämä kaikki pitäisi ehtiä kahdessa viikossa tekemään, joten katsotaan nyt miten ehtii! Sen jälkeen lapsilla alkaa kesäloma, vaikka toki joitain juttuja pystyy niidenkin kanssa tekemään. Mutta nyt siis eikun hommiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti