lauantai 4. huhtikuuta 2015

Mitä minimalismi on minulle lyhyessä ajassa opettanut – Lue tämä ennen kevätsiivousta!

Monella meistä on nyt meneillään, tai tulossa suuri kevätraivaus. Useimmat meistä käyvät myös tavaroita ja vaatteita läpi, aikomuksena karsia vähän tavaraa, kenties haaveena tehdä elämä hieman helpommaksi. Mutta annas kun kerron, todelliseen muutokseen pikkukarsiminen ei oikein tahdo johtaa. Miksi muuten löytäisit itsesi tavaranpaljouden keskeltä uudestaan ja uudestaan?

Kirjoitin viimekerroilla minimalismista pintapuolisesti, mutta tällä kertaa ajattelin jakaa käytännön vinkkejä, joita olen oivaltanut viimeaikoina. 1. Kyseenalaista kaikki mitä omistat

  Olemme kaikki ehkä käyneet läpi kaappeja ja järjestäneet niitä sillä ajatuksella, että jos sieltä löytyy jotain rikkinäistä tai muuten käyttökelvotonta, heitämme ne pois. Mutta jos haluat aidosti tehdä lisää tilaa elämääsi, tämä lähestymistapa on väärä. Suosittelen, että tyhjäät kerralla koko kaapin tai otat käsittelyyn yhden kategorian, esim. vaatteet, astiat. Katso tavaroita, ja valitse sieltä ne, joita ehdottomasti tarvitset. Kysy jokaisen tavaran kohdalla, tarvitsenko tätä todella? Vai oletko kenties vain tottunut ajatukseen, että kaikillahan nyt on esimerkiksi leivänpaahdin? Entä kuinka monta kahvikuppia oikeastaan tarvitset? Voit säilyttää myös joitain tavaroita, vain siksi että todella pidät niistä, ja ne saavat sinut iloisiksi. On kuitenkin hyvä tunnistaa jokaisen esineen virka elämässäsi. Muista, etteivät esineet tuota sinulle iloa kaapin perukoilla. Säästä vain ne esineet, joita ehdit käyttämään.
 2. Älä säilytä tavaroita ”varmuuden vuoksi”

  Tavaroita läpi käydessä tulee helposti valehdeltua itselleen. ”Ehkä tarvitsen tätä reppua, jos menemme patikoimaan.” ”Jos meille tulee sähkökatkos, voin tarvita tätä öljylamppua.” Älä säästä tavaroita, siltä varalta, että saatat jonain päivänä tarvita niitä. Jos et ole tarvinnut niitä tähän mennessä, tai tarvitset harvemmin kuin kerran vuodessa, on hyvin epätodennäköistä, että tulet sitä enää tarvitsemaan. Jos tarvitset jotain tavaroita erittäin harvoin, voit todennäköisesti lainata sitä joltain tarpeen vaatiessa. Jos poistat kodistasi kaikki ”varmuuden vuoksi” esineet, saat rutkasti lisää tilaa. 99% niistä et tule koskaan tarvitsemaan, ja se mitä tarvitset, on aina korvattavissa.
 3. Tavaroita ei ole pakko säilyttää, vain siksi että niihin liittyy muistoja

  Sinulla liittyy lähes kaikkeen omistamaasi jotain muistoja. Joihinkin esineisiin liittyy muistoja enemmän kuin toisiin. Muistot eivät kuitenkaan poistu, vaikka esineet poistuisivat. Pyri tunnistamaan sinulle tärkeimmät muistoesineet, ja säilytä vain ne. Muista, etteivät ne lämmitä mieltäsi kaapin pohjalla tai varastossa. Jos törmäät muistoesineisiisi vain raivausta tehdessäsi, se kertoo jo jotain. Et välttämättä muistaisi niiden puuttuvan, jos ne katoaisivat kaapista itsestään. Ovatko ne siis todella tärkeitä sinulle? Et ehkä malta luopua jostain, koska olet saanut sen lahjaksi. Ajattele näin. Haluaisitko itse, että ihmiset joutuisivat säästämään antamiasi lahjoja syyllisyyden tunteesta, sen jälkeen kun he eivät niitä enää tarvitse?
 4. Olet menettänyt rahan virheostoksen tehdessä, et siitä luopuessasi

  Monista tavaroista tuntuu vaikealta luopua, koska ne ovat maksaneet meille rahaa. Jotkut niistä huomattavan paljonkin. On epätodennäköistä, että saat kovin suurta osaa tuosta rahasta takaisin, vaikka myyt ne. Et ehkä saa rahaasi takaisin, mutta se ei silti tarkoita, ettetkö voisi luopua siitä. Vaikket maksa tavarasta enää rahaa, maksat silti edelleen käyttämällä siihen aikaa ja ajatusta, varastoit, järjestelet ja huolehdit siitä. Rahan lisäksi myös oma aikasi on arvokasta, jopa arvokkaampaa.
 5. Ole realistinen ajankäytön suhteen

  Monilla meillä on kaapit täynnä projekteja, joiden pariin toivomme palaavamme ”kun on aikaa.” Ehkä meillä on paljon kankaita, joita haluamme ommella, vaikkemme todellisuudessa ole koskeneet ompelukoneeseen yli vuoteen. Tai ehkä meillä on kasapäin tietokirjoja, vaikka todellisuudessa haemme kaiken tiedon netistä. Mieti realistisesti, mitä tekisit, jos sinulla olisi enemmän aikaa. Minkä projektin pariin haluat palata, mikä projekti taas on nurkassa muistuttamassa pelkästään velvollisuuden tunteesta. Jos luovut turhista projekteistasi, luovut myös stressistä, ja saatat saada enemmän aikaa sille, mitä todellisuudessa haluat eniten tehdä.
 6. Hyppää oravanpyörästä

  Turhasta luopumisessa ei ole mitään järkeä, jos haalit aina uutta sen tilalle. Tarkkaile kriittisesti ostoskäyttäytymistäsi. Me monesti ostamme jotain, koska kuvittelemme sen tekevän meidät jollain tapaa onnellisemmiksi. Näin ei kuitenkaan ole. Tavara ei tee meitä onnelliseksi, päin vastoin liika tavara voi viedä meidät kauemmas onnesta, sillä meillä on vähemmän aikaa tehdä sitä mitä aidosti haluamme elämällämme tehdä. Saavuttaa unelmia, viettää aikaa rakkaimpien kanssa. Ja ne rakkaimmat eivät ole ne tavarat, joita joudumme päivästä toiseen keräämään, järjestelemään, käymään läpi uudestaan ja uudestaan, korjaamaan, huoltamaan, ja järjestelemään uudestaan.

Lopuksi: Ymmärrä, että pärjäämme vähemmällä. Pärjäämme varsin hyvin. En ole vielä toistaiseksi törmännyt minimalistiin, joka katuisi päätöstään. Vaikka karsisit kovallakin kädellä, sinulle jää todennäköisesti silti tavaraa paljon ja varsin riittävästi. Älä siis pelkää, että jäisit tyhjin käsin, sillä kun luovut turhasta tavarasta, saat tilalle jotain paljon arvokkaampaa.


Siivousiloa kevätsiivouksiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti