perjantai 30. tammikuuta 2015

Valaistussuunnittelun perusasioita - Fagerhult opintokäynti

Kuten blogin lukijat ovat saattaneet huomata, opiskeluihini kuuluu erilaisia opintokäyntejä, ja tällä kertaa olimme opinto käynnillä tututustumassa Fagerhultin valoihin ja valosuunnitteluun. Fagerhult on vuonna 1945 Ruotsissa perustettu, nykyisin Pohjoismaiden johtava valaisinvalmistaja. Toimintaa ja myyntiorganisaatioita Fagerhultilla on tätä nykyä ympäri maailmaa, Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa, tosin esimerkiksi Turkissa ja Aasiassa kysyntä on hyvin erilaista kuin Pohjoismaissa, ja siten myös tarjonta.

Lähde: www.fagerhult.com

Meille esiteltiin erilaisia valaisimia ja valaisintyyppejä, sekä kerrottiin vähän valaistussuunnittelun perusasioista. Mielenkiintoisia mieleeni jääneita asioita oli mm. Fagerhultin teettämä tutkimus, jossa oltiin testattu opiskelijoiden viihtyvyyttä ja koulumenestystä kahdessa eri tavalla valaistussa luokassa. Toinen luokka oli valaistu suoralla valolla, ja toinen epäsuoralla, katon ja seinien kautta heijastavalla valolla. Tutkimuksen tuloksena todettiin, että epäsuorassa valaistuksessa opiskelleiden oppiminen oli nopeampaa ja tehokkaampaa, ja täten koulumenestys parempi. Kuulostaa ihan järkeenkäyvältä, sillä epäsuora valo on minusta miellyttävämpi.

Toinen mieleen jäänyt asia valaisimista oli, että tutkitusti kylmän sävyinen valo, joka sisältää ns. sinistä valoa, tuottaa ihmisessä kortisoli-stressihormoonia, joka auttaa meitä keskittymään ja suoriutumaan paremmin. Lämmin, kellertävä valo taas erittää meissä ihmisissä melatoniinia, joka on rauhoittava, väsyttävä hormooni. Täten esimerkiksi työpaikalle ja kouluun kylmä, sinertävä valo olisi suositeltavampi, sekä tämän vuoksi television, älypuhelimen ja tietokoneen ruudun katselu ennen nukkumista vaikeuttaa nukahtamista, sillä näytöistä tulee sinistä valoa. 

Meille esiteltiin myös Fagerhultin ideaa, jolla samasta lampusta voidaan saada sekä kylmää, että lämmintä sävyä. Tämän avulla esimerkiksi sairaalan vuodeosastoille voidaan luoda parempaa päivärytmiä, käyttämällä aamulla sinistä, piristävää valoa, ja illalla lämmintä, rauhoittavaa ja väsyttävää väriä. Mahdollisuuksien mukaan kikkaa kannattaa käyttää myös kotona, asentamalla illalla käytettäviin tunnelmavaloihin lämmin valo, ja päivällä käytettäviin yleisvaloihin kylmän sävyinen valo.

Hauska nippelitieto oli myös se, että sairaalan käytäville ei voi sijoittaa kirkkaita valoja, varsinkaan keskelle käytävää, sillä osa potilaista kuljetetaan makuullaan. Yksinkertainen asia, jota ei ehkä itse olisi tullut ajatelleeksi. Mukavaa, että kävimme Fagerhultilla juuri nyt, sillä tulevassa luokkahuoneiden suunnitteluprojektissa näille opeille tulee varmasti käyttöä!

Lähde: www.fagerhult.com

Lähde: www.fagerhult.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti