perjantai 23. tammikuuta 2015

Seeking for Inspiration - Marika Mäkelä Retrospective

Olimme eilen opintoretkellä tutustumassa Sara Hildénin taidemuseon arkkitehtuuriin, sekä meneillä olevaan Marika Mäkelän näyttelyyn. Sara Hildénin taidemuseo on 70-luvulla Näsinneulan viereen rakennettu upeilla järvimaisemilla varustettu betonirakennus.

Vielä tämän viikon loppuun asti museossa on nähtävillä Marika Mäkelän upea elämäntyönäyttely. Taideteoksia näyttelyssä on muistaakseni n. 50-70, mutta Marika Mäkelän koko tuotantoon arvioidaan kuuluvan ainakin noin 700 työtä. Ahkerasti hän on siis hommiaan tehnyt ja upealla pieteetilläkin, jokaisesta työstä nimittäin näki sen, että aikaa ja materiaaleja niihin on käytetty runsaasti. Erityistä kiitosta Marika on saanut taitavasta värien käytöstään, ja hänen maalaukset tulevatkin kunnolla oikeuksiinsa vasta kun ne omin silmin näkee. 

Marika Mäkelä ja teos Tiibetiläinen morsiussatula taustalla.

Voimaakaat muodot ja värit herättivät paljon inspiraatiota, ja nyt kokoankin alle hieman niitä muistiin.

1. Väri - Koboltin sininen


Useassa työssään Marika oli hienosti vanginnut syvän ja täyteläisen, koboltin sinisen värin. Sävy on mielestäni erittäin kaunis, ajaton ja persoonallinen sävy sisustukseenkin.

Marika Mäkelän työ  inspiraation kohteena.Yllä olevassa kuvassa koboltin sinisen lisäksi myös toinen Marikan teoksissaan käyttämä väri, terrakotta, joskin tässä sohva on ehkä hieman vihreään taittava, mutta silmiä siristämällä menettelee. Jokatapauksessa tässä kuvassa on niin paljon Marikan töistä tuttuja värejä ja muotoja, että tämä voisi hyvin olla vaikka niiden pohjalta sisustettu huone. Marikan töissä oli havaittavissa myös itämaisia vaikutteita, jotka tulevat ilmi teosten nimissäkin.

2. Materiaali - Glitter


Allaolevassa kuvassa oli paljon kimaltavaa pientä kuviointia, toisin kuin allaolevasta kuvasta näkyy. Näiden töiden todellinen olemus tuleekin ilmi, vasta kun ne omin silmin näkee. Marika oli useassa työssään käyttänyt lehtikultaa, mutta tässä ja monessa muussa työssä, oli upea kimalteleva efekti saatu aikaan käyttämällä edullista glitteriä. Glitter onkin näyttävä materiaali, jota käytimme paljon aikaisemmassa juhlasomistusprojektissa. Sitä kannattaa joskus harkita joskus käyttöön muuhunkin kuin askarteluun, glitteriä voi myös kiinnittää siihen sopivalla aineella, jolloin sitä ei irtoile, ainakaan niin paljoa.

Marika Mäkelän työ Onnen vartija inspiraation lähteenä.

Törmäsin netissä tälläiseen aineeseen, jolla saa laattojen välit glitteröityä. Tämähän on kuin suoraan Marikan teoksesta ideoitua!3. Muoto - Ruusut


Tuoreemmissa töissään Mäkelä oli ottanut kukat aiheeksi useassa teoksessa. Tämä teos on tehty vanerinkaltaisesta, mutta paljon paksummasta puumateriaalista ensin kaivertamalla halutut muodot ja sen jälkeen maalaamalla. Musta kuviointi on kimaltelevaa, myös siinä ollaan käytetty glitteriä.

Marika Mäkelän työ Idän kukkia inspiraation lähteenä.

Lähikuvaa Mäkelän teoksesta.

Kuvat: Google & Pinterest

2 kommenttia:

  1. Makeita noi sisustuskuvat tässä, vaikka omassa kodissa ehkä saattais olla hiukan liikaa :D Mutta pienissä paloissa kyllä monet hurjat jutut mun mielestä toimii mahtavasti ihan oikeissa kodeissakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kannattaa joskus kokeilla jotain repäisevää! :)

      Poista