torstai 4. joulukuuta 2014

Pohjamaalauksen merkitys

Kirjoittelinkin jo hieman ajatuksen maisemista mökkiremontin ulkopuolelta, ne löytyy eilisestä postauksesta. Tänään vuorossa sitten olisi kurkkaus sisälle, että missä vaiheessa siellä mennään.

Maalasimme viimeviikonloppuna Torpassa valkoisen tartuntapohjamaalin päälle varsinaisen peittävän maalikerroksen. Pintamaaliksi seiniin ja kattoon valikoitui lopulta puolihimmeä, sävyttämätön valkoinen maali. Koska Torpassa ei ole kokoajan peruslämpöä, maaliksi piti valita sellainen, joka sisältää myös vähän homesuoja-aineita, eli ns. kostean tilan maali.

Olen erittäin tyytyväinen sinänsä helppoon sävyvalintaan, koska seinät on nyt niin valkoiset kun suinkin voi ja heijastelevat valoa kauniisti. Lämpöä ja kotoisuutta tilaan tuovat sitten muut värit, sekä tietenkin huonekalut, tekstiilit ja elämisen jälki.

Tälläisessä kohteessa pohjamaalauksen tärkeys korostui erittäin paljon, sillä lastenhuoneessa, eli entisessä savusaunassa noki puski ensimmäisestä maalikerroksesta läpi voimakkaasti keltaisena. Ajan kuluessa ilman pohjamaalia myös oksien kohdat olisivat alkaneet puskea läpi pintamaalista kauttaaltaan. Nyt väri saatiin hyvin tasaiseksi valkoiseksi.

Pohjamaalin levittäminen oli sinänsä helppoa, koska sen kanssa ei tarvinnut olla niin tarkkana, kun se jää pohjalle, mutta sinänsä se oli myös haasteellista koska puu imaisi sitä mahdottoman määrän ja kaikki oksan kolot ynnämuut piti saada valkoiseksi. Pintamaalin levittäminen taas oli sinänsä helppoa, koska puu ei imenyt enää väriä lainkaan. Nyt haasteena oli taas saada siisti ja tasainen maalipinta. Eli kaikenkaikkiaan sanoisin että ilman pohjamaalausta kaikki olisi ollut haastavempaa! Hyvä pohjatyö palkitsee siis lopulta.


Pelkän pohjamaalatun, ja pintamaalatun pinnan ero on huomattava.

Vasemmalla pelkkä pohjamaali, oikealla pintamaalattu.

Valo myötäilee kauniisti valkoisia hirsiä.

Lastenhuone, eli entinen savusauna.

Hirsipaneeleista rakennettu väliseinä maalattiin samalla värillä.
Seuraavaksi vuorossa on kattoparrujen maalaus, ja niiden väriksi lopulta valitsin pikimustan. Lattia on vielä pieni kysymysmerkki, siitä voisin kirjoittaa lisää vaikka toisella kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti