torstai 16. lokakuuta 2014

Torpan esittely

Teksteissäni vilahtelee usein juttua mökkirempasta, toiselta nimeltään, Torpasta. Ajattelinkin nyt esitellä meidän Torpan. Kyseessä on 40-luvulla savusaunaksi ja kalastusmajaksi rakennettu vajaa 30 neliön hirsimökki. Myöhemmin se ollaan muutettu mökkikäyttöön.

Mieheni vanhemmat ostivat viimevuonna mökkikokonaisuuden, johon kuuluu isomman päärakennuksen lisäksi tämä sekä toinen uudempi rakennus, joista toisesta tuli mieheni veljen perheen olopaikka ja tästä hirsivanhuksesta meidän. Olemme mieheni kanssa molemmat tee-se-itse-tyyppejä, joten tämä ratkaisu sopi meille mainiosti. 

Torpassa minua kiehtoi heti pitkä historia ja kauniit hirret, mutta työnsarkaa siinä riittää. Tärkeimpinä muutoksina torppaan piti vaihtaa alimmat hirret, nostaa roikkuvaa kattoa ja tehdä siitä talviasuttava. Projektin varrella kuitenkin olemme huomanneet, että työn määrä on luultua suurempi, sillä esimerkikis lattia meni vaihtoon kosteusvaurion takia. 

Purimme myös vanhoja kiintokalusteita, keittiön ja väliseinäkaapiston sekä seinälevyt, joten tämän hetken torppa ei enää muistuta "alkuperäistä" juurikaan. Laitan vielä myöhemmin kuvia siitä, miltä Torppa näytti kun ensikertaa sinne astelimme, mutta tässä kuvia torpasta loppukesältä.
Nyt torppaan on valettu tulikiveltä tilattu takka, katto on täytetty lämpöeristeillä ja lattia on miltei valmis. Tänäviikonloppuna olisi tarkoitus laittaa lattialankut paikoilleen, ja sen jälkeen pian alkaakin vaihe jota olen innolla odottanut, maalaushommat! 

Koska torppa on matalahko ja valoa sisään pääsee niukasti, maalataan seinät ja katto valkoiseksi. Värin päättämisenkin jälkeen on kuitenkin vielä monta kysymystä: kuulto vai peittävä? Sävytetty vai puhtaan valkoinen? Kiiltävä vai matta? Näitä sopii pohtia, ja pohdintojen avuksi kokosinkin ideapostauksen mökin tulevasta lookista, käykää kurkkaamassa! Tässä kuvia viimeviikonlopun lattiaurakasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti