tiistai 28. lokakuuta 2014

Suuri väripohdinta

Lupailinkin jo aiemmin postausta mökin maalausratkaisujen pohdinnasta. Otin pohdintojen tueksi apukeinon, jota olemme harjoitelleet kuvallisen ilmaisun tunneilla. Sen avulla voi kokeilla helposti, miten erilaiset värit ja viivan suunnat vaikuttaa tilaan. Asian tiimoilta on paljon perussääntöjä; vaakaviivat leventää ja madaltaa, pystyviivat tekee tilasta korkeamman ja kapeamman oloisen, tumma katto madaltaa jne. Mutta toki tässä voi käyttää maalaisjärkeäkin ja jokainen tila on tietenkin erilainen.

Pahoittelen tässä kohtaa että mitään hienoja 3D-malleja ei ole luvassa (vielä), vaan ihan tällaiset Paintilla väsätyt. Jokainen varmaan osaa tarpeen tullen perustilan piirtää kotonaankin, jos tarve tulee. Remontoidessa kyllä kannattaa miettiä tarkkaan miten erilaiset pintaratkaisut yleensä tilaan vaikuttaa, ja miten näitä sääntöjä voi soveltaa juuri siihen tilaan.

Tässä meidän mökissä huomioon otettavia asioita ovat mm. se, että tila on erityisen matala ja ikkunat ovat pieniä, ja katosten takia niistä pääsee luonnonvaloa sisään vähän. Tämän vuoksi kaikki ratkaisut jotka avartavat tilaa ja tekevät siitä valoisamman ja mahdollisesti korkeamman tuntuisen, ovat tervetulleita. Kannattaa myös huomioida, että takka on harmaa, joten sävyjen on soinnuttava siihen.

Takaksi valikoitui Tulikiven Harmaja

Hahmottamisen avuksi kuva mökin entisestä kunnosta. Kuvassa näkyy hyvin kattoparrut.

Tällä hetkellä olemme ajatelleet seiniin ja kattoon valkoista maalia, kattoparruihin jokin tumma sävy, ja lattian väritys on vielä kysymysmerkki.

Seuraava teksti tulee sisältää enemmän pohdintaa ja kysymysmerkkejä, sillä mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, ja haluan, että sinä lukijani voit muodostaa myös oman mielipiteesi ilman että latelen täällä absoluuttisia totuuksia.

Mutta siis... Itse asiaan!


Tässä ensimmäisessä vertailukuvassa tarkoitukseni on vertailla lattian tummuusastetta kattoparruihin verrattuna. Pysähdy ensin hetkeksi katsomaan kuvia. 

Mihin tilaan sinä astuisit mieluiten? Tuntuuko muuten vaaleassa tilassa olevat tummat parrut kaatuvan päälle? Tuntuuko tummat parrut ja tumma lattia kenties litistävän? (Ainakin erityisen matalassa tilassa.) Entä jompikumpi vaaleansävyisistä lattioista? Toimii ehkä?Seuraavassa kuvassa vertaan ruskeita ja musta-valkoisia sävyjä keskenään. Kumpi tuntuu miellyttävämmältä? Entä sitten, kun otetaan huomioon harmaa takka? Voiko se istua ruskeaan ympäristöön?


Viimeisessä kuvassa havainnollistan, voiko ruskeita ja mustia sävyjä sekoitella? Vai seuraako siitä liian sekava kokonaisuus?


Näihin pohdintoihin ja tunnelmiin! Alalamme pian harjoittelemaan InteriCADin käyttöä, joten ehkä ensikerralla hienompia malleja tiedossa. Pysy kuulolla!

2 kommenttia:

  1. Minun mielestäni harmaat ja ruskeat sävyt taistelevat keskenään. Ei oikein milloinkaan näytä hyvältä, tietysti poikkeuksia on. Itse en lähtisi sekoittelemaan niitä. Mulla on sulle haaste blogissa: http://bytiahenriikka.blogspot.fi/2014/10/ensimmainen-blogihaasteeni.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä kyllä.. Sempä takia olisin kallistumassa ihan musta-harmaa-valkoiseen väritykseen näissä, kun takkakin kerta nyt on harmaa. :) Kiitos haasteesta! :)

      Poista