sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Mistä trendivärit tulevat?

Törmäsin satunnaisesti surffaillessa aiheeseen "vuoden väri". Kiinnostuin ja halusin lisää tietoa. Pian löysinkin itseni kouluttautumasta viikonlopun ratoksi.

Vuoden värin valitsee Pantone, yhdysvaltalainen yhtiö, värien asiantuntija ja värijärjestelmän tarjoaja.

PMS, eli Pantone Matching System on virallinen, standardiksi muodostunut värijärjestelmä. Pantone-värit tunnistetaan järjestysnumerolla, joka selviää PMS-kartasta. Pantone-värejä käytetään usein esimerkiksi käyntikorteissa ja lomakkeissa, ja etuna on aina varmasti saman värinen lopputulos. Lisätietoa järjestelmästä Wikipediasta.Tänä vuonna vuoden väriksi on välittu radiant orchid, eli suomalaisittain sädehtivä orkidea. Kun ekan kerran näin tämän värin, rehellisesti sanottuna en aluksi tykännyt yhtään. Viimevuoden väri oli smaragdin vihreä ja mietin vain, että miksi se ei ole nyt vuoden väri, kun olisi sopivasti yksi juuri tämänhetkisistä suosikkiväreistäni! 

Kuitenkin hetken makustelun jälkeen huomasin, että oikeastaan tykkäänkin tästä väristä todella paljon! Miten nopeasti mielikuva jostain väristä voikaan muuttua! Olen kylläkin sitä mieltä, että mikä tahansa väri voi olla kaunis oikein käytettynä ja yhdisteltynä.


Itse en ole ainakaan havainnut, että tämä olisi ollut mikään hittiväri tänä vuonna, kertokaa toki jos olen väärässä? Tämä voi toki johtua siitä että Suomeen trendit rantautuvatkin varmaan aina noin vuoden myöhässä. Yksi tämän syksyn väreistähän tuntuu olevankin smaragdin vihreä, joka oli valittu vuoden 2013 väriksi.

Voiko trendivärit oikeasti määräytyä näin? Olenkin aina vähän miettinyt, mistä yhtäkkiä pompsahtavat trendivärit, jotka tuntuvat valtaavan kaikki paikat. Onko kaikki tämä sittenkin suunniteltu meitä varten? Valtaako radiant orchid Suomen vaatekaupat ja sisustusliikkeet ensivuonna, "vuoden myöhässä"?

Entä mikä mahtaa olla vuoden väri 2015? Veikkauksia? Minä veikkaan (ja toivon) sähkön sinistä. Se on yksi lempiväreistäni myöskin. Pantonen sivuilta löytyikin kyllä jo ennuste kevään 2015 trendiväreistä.

Mielenkiintoista lisätietoa mm. eri vuosikymmenten väreistä sekä värimielleyhtymistä sivuilta Pantonen sivuilta.

Lähteet: Pantone.com, Wikipedia
Kuvat: Google

4 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoista! Itsekin olen joskus miettinyt mistä sesonkivärit tulevat. Uskon kuitenkin, että suosituimmat vaatesuunnittelijat mieltyvät johonkin väriin mallistossaan, ja tämä väri sitten tulee vuoden pari jälkijunassa meidänkin markkinoille. :) Toki varma en tästäkään teoriasta ole, ehkä olen vain ajatellut näin. :D

  Mutta tämän hetken trendiväri kyllä miellyttää itseäni ja jonkun verran olen kyllä nähnyt vaatteitakin tuossa värissä nyt viime aikoina. :) Ihania kuvia <3

  http://iinaneloa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen ajatellut noin ja varmasti paljon totta tuo teoria. Uskon kuitenkin että nämä Pantonen vuoden värit ja väritrendien ennusteet inspiroivat myös isoja muotisuunnittelijoita, ja tulevat sitäkin kautta mallistoihin ja trendeiksi. Ja kun laittaa esimerkiksi juuri radiant orchid googleen tai pinterestiin, huomaa että siellä jyllää melkeimpä mania tämän yhden värin ympärillä, vain siksi että se on valittu vuoden väriksi. Siksi uskon myös että monet vaatemerkit/sisustustuotteiden valmistajat ym. haluavat ottaa näitä värejä jossain kohtaan tuotantoon ollakseen ikäänkuin aikaansa edellä, jos voisi olettaa että nämä värit ovat hiljalleen tulossa kovaan huutoon. :)

   Poista
 2. Pastellisävyt tulivat keväällä, esimerkiksi bloomingvillen kuvasto on täynnä minttua ja vaaleanpunaista. Uusi lukija ilmottautuu! Itse olen nuori suunnittelija ja aloittava yrittäjä, ja kirjoitan sisustuspainotteista lifestyle-blogia. Tervetuloa tutustumaan <3 http://bytiahenriikka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin näkyy olevan ja juuri tuollaista lilaan taittavaa myös jonkin verran. :)

   Täytyypä käydä lueskelemassa! :)

   Poista