torstai 2. lokakuuta 2014

Habitare 2014

Vaikka mulle itselleni prioriteetteina omaan blogiini on ajankohtaisuus ja hyvät kuvat, joudutte nyt pettymään tässä kohtaa, tai joudun ainakin pettymään itseeni. :D Ensinnäkin paremman kameran toivon jossain kohtaa tipahtavan syliin, ja toiseksi -  voitteko kuvitella, tämä mattimyöhäinen ajatteli nyt kirjoittaa Habitare-messuista? Onhan siitä jo, öö, minäs vuonna se olikaan.. Noh, ei nyt sentään, viimekuussa oli messut. Kuukausi nyt vaan on designin maailmassa käytännössä vuosituhat.. No ei.. Aasin siltojen kautta pikkuhiljaa aiheeseen..

Totuus on se, etten lähtenyt heti kirjoittelemaan aiheesta koska en oikein tiennyt miltä kantilta lähestyä sitä. Pakko myöntää, että en ollut täysin ällistynyt messujen kattauksesta. Ehkä odotukset vain oli kovin korkealla. Paljon hyvääkin toki Habitaressa oli, ja näin kuukauden jälkeen onkin helpompi tutkailla messujen kattausta objektiivisemmin ja saada aikaiseksi kuviakin syvällisempää tutkailua.

Mielenkiintoisimpia messuosastoja olivat mielestäni Design Forum Finland, Protoshop, Ecodesign ja Trash Design. Eli selkeästi yhteenvetona - uusi innovatiivinen suunnittelu kiinnosti eniten. Sillä jokaisessa näissä sitä oli. Ecodesign ja Protoshop ovat suunnittelukilpailuja, Trash Design -osastolla on eri suunnittelijoiden vanhasta tavarasta tekemiä uusia tuotoksia, ja Design Forum Finland on suomalaisen muotoilun promootio-organisaatio.

Kuva osoitteesta http://www.grafikbutik.com/

Kirkkaana tähtenä minun mielestäni Habitaressa oli Design Forum Finlandin Milla Aholan Ideaspector-ideapaja. Viihdyin siellä jopa tunnin, keskustelemassa alan ihmisten kanssa suomalaisen muotoilun tulevaisuudesta ja kansainvälistymisestä. Keskustelun apuna käytimme Milla Aholan on kehittämiä Ideaspector-kortteja, joiden tarkoitus on tuoda uusia näkökulmia pohdiskeluun ja luovaan työskentelyyn. Ihan huikea idea mielestäni, ja Milla on ihana persoona! Oli muutenkin mahtava tavata saman alan ihmisiä, keskustella saman pöydän ääressä ja oppia uuttakin.

Kuva Design Forum Finlandin facebook-sivulta

Mitään tuon tapaista kokemusta en osannut odottaakaan Habitarelta, mutta yksi mitä odotin paljon oli Trash Design. Mutta pakko sanoa suoraan, että odotin osastolta enemmän. Osaston kokonaisuus oli hieman repaleinen ja seinärakenteiden suttuisuus lähinnä ärsytti. Vaikka on vanhaa ja vaikka on roskaa, voi olla silti hyvän näköistä.. Onneksi kuitenkin moni teos osastolla osoitti sen todeksi ja niitä tuijotellessa itse messuosaston rakenteet voi melkein jopa antaa anteeksi.Protoshopin puolella kävijät saivat äänestää sisustusesineistä suosikkiaan, mikä herätti tietysti heti mielenkiintoni. Oman ääneni sai tämä Kolo-valaisin, se on vaan jotenkin niin veikeä ja minimalistinen. Ihanaa vastapainoa kaikelle materian tulvalle..Tällaiset kilpailut herättävät mielenkiintoa muillakin kuin pelkillä kilpailuosastoilla. Kangastuksella oli kuosien suunnittelukilpailu, ja voitto meni kyllä ehdottomasti oikeaan paikkaan, tykkäsin tosi paljon näistä Vilma Pellisen suunnittelemista kuoseista!


Jotta tämä postaus ei nyt menisi liian syväluotaavaksi papatukseksi (vaikka peli onkin varmaan jo menetetty), loppuun vielä sekalainen kuvapläjäys Habitaresta!


Hauska mattokokonaisuus!Koulutehtävän nimissä pakko vielä nimetä messujen jollain tapaa huonoin osasto.. No tässä seuraavana se.. Yksi sana: krääsää.2 kommenttia: